Csak egy hétig látható - Exkluzív tárlat Mohácson a vízen járókról és a vízen dolgozókról

2013. május 18. szombat 13:53

Csak egy hétig látható - Exkluzív tárlat Mohácson a vízen járókról és a vízen dolgozókról

Nepomuki Szent János ünnepének igényes kezdőakkordjaként nyílt meg május 17-én, pénteken a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumban az a kiállítás, mely fotókon, festményeken és tárgyi eszközökön keresztül mutatja be a szenthez kapcsolódó tradíciót éppúgy, mint a helyi halászok és a hajómolnárok életét.

Kérdésünkre Ferkov Jakab, a múzeum igazgatója elmondta: A Kárpát-medencében, így Mohácson is a 18. században alakult ki annak a cseh szentnek tisztelete, aki a gyónási titkot megőrizve vált vértanúvá, és a Moldva folyóban szenvedett kegyetlen halált. Nepomuk nevű szülőfaluja felett ekkor csillogó fények cikáztak és mennyei zene szólalt meg, erre emlékezve kíséri az ünnepséget muzsika és tűzijáték.

A 14. században élt Nepomuki Szent János - akinek szentté avatása már korán megkezdődött - a vízen járók védőszentje lett, a hajómalmosok pedig különösképpen tisztelték, tudtuk meg a múzeum igazgatójától, aki hozzátette: ezek a munkások az emléknapon virágokkal, koszorúkkal díszítették fel malmaikat, és égő gyertyákat tettek az ablakba.

A szent szobra nem mindig ott volt, ahol ma látható; immár negyedik helyén áll városunkban. „Ennek a szobornak komoly története van, csak ez önmagában megérne egy önálló kiállítást." - jelentette ki Ferkov Jakab. Költöztetés közben az alkotás eredeti formája is változott: régen a felette lévő baldachinról kis csengettyűk, harangocskák lógtak, melyek a szélben csilingeltek, azt a hatást keltve, hogy a szent körül égi zene szól.

A hajómalmok, hacsak a szélsőséges időjárási körülmények nem akadályozták meg, tehát ha nem volt jégzajlás a Dunán, egész évben dolgoztak - tájékoztatott az igazgató. Ezeket a szerkezeteket nem mindig a tulajdonosok működtették. Baján például több orvosnak is volt malma, de arra is akadt precedens, hogy ketten-hárman összeálltak és közösen vettek egyet.

Kopeti Magdolna, aki maga is halászattal foglalkozott és felmenői között is megtalálhatók e mesterség művelői, a megnyitón kiemelte: Nepomuki Szent János élete és tanúságtétele méltóvá teszi őt arra, hogy a vízen járók, a vízen dolgozók védőszentje legyen.

„Nehéz, de szép élet a halászoké, hiszen övék az egész természet." - emlékezett vissza, majd hangsúlyozta: „Örvendetes, hogy egy-egy ünnep kapcsán városunkban felidézik az elődöket, ennek ugyanis közösségmegtartó ereje van. A soknemzetiségű Mohács életképes, van jövője, mert őrzi hagyományait."

A kifejezetten erre az alkalomra rendezett tárlat rövid ideig, május 28-ig tekinthető meg a Kanizsai Dorottya Múzeum időszaki kiállító termében.

Fotó: Ádám Miklós

Cserdi Áron