Biztonságos-e a játék az online szerencsejáték-oldalakon?

2023. december 20. szerda 20:04

Biztonságos-e a játék az online szerencsejáték-oldalakon?

Az internet elterjedésével folyamatosan jelentek meg olyan szolgáltatások, amelyek korábban csak a fizikai térben voltak elérhetők. Így megjelentek a különböző webáruházak, lehetségessé vált a számlák online fizetése és számos olyan szórakoztató platform jelent meg, amilyenek a szerencsejáték-oldalak.

Ezek használata során elég hosszú ideig az ügyfelek részéről tapasztalható volt némi bizalmatlanság, ami elsősorban a biztonságra vonatkozott. Mivel a dolog annyira különbözött az addig megszokott módszertől, vagyis attól, hogy bemész a boltba, megveszed az árut és készpénzzel fizetsz, hogy óvatosak voltak belevágni az újfajta tranzakciókba.

Ez a jelenség hatványozottan igaz volt a szerencsejátékok világára. Már a kétezres évek elején nagyon sok ilyen platform jelent meg a világhálón, viszont az első online kaszinók még korántsem tettek eleget olyan magas előírásoknak, mint a ma működő oldalak. Ez nagyban a technológiai fejlettség függvénye is volt.

Másrészt pedig, mint minden területen, kezdetben itt is jelen voltak a különböző szerencsevadászok, akik a kevésbé óvatos ügyfelek kárán szerettek volna némi nyereséghez jutni, ami növelte a bizalmatlanságot.

Azóta azonban a helyzet merőben megváltozott. Ez köszönhető jelentős mértékben annak is, hogy maga a terület szigorú szabályozás alá került. Minden komolyabb országban, így Magyarországon is külön jogszabály rendelkezik az ilyen oldalak működéséről, azok ellenőrzéséről és szabálytalanság esetén felfüggesztésükről vagy bezárásukról.

Mindennek ellenére, ha új kaszinót keresel, ahol játszani szeretnél, lehet, hogy nehezen igazodsz el a számos oldal között. Az alábbiakban adunk néhány irányelvet, amelyeket érdemes figyelembe venned, amikor döntést hozol arról, fiókot nyitsz-e egy kaszinóban és pénzt fizetsz-e be az ottani játékhoz.

Megfelelő működési engedély
2023-ban már elképzelhetetlennek számít Magyarországon egy online kaszinó működése a megfelelő működési engedély nélkül. Az idei év elején lépett hatályba az a jogszabály, amely az online szerencsejáték piac ellenőrzését a Szervezett Tevékenységek Felügyeleti Hatóságára bízza.

Jelenleg még kevés online kaszinó igényelt tőlük nemzeti érvényességű működési engedélyt, de ez magyarázható az idő rövidségével is. Illetve, azzal a ténnyel is, hogy a legtöbben már korábban megszerezték a Máltai Szerencsejáték Hatóság engedélyét. Ez egy olyan szigorú, megbízható testület, amelynek az engedélye azt jelzi, az adott kaszinó maximálisan biztonságos.

Titkosított tranzakciók és adatvédelem
Az online kaszinókban az ügyfelek saját pénzüket fizetik be és személyes, valamint pénzügyi adataikat osztják meg. Éppen ezért fontos, hogy ezek biztonságban legyenek. A komoly online szerencsejáték platformok a legújabb SSL titkosítási rendszerrel gondoskodnak a pénzügyletek biztonságáról. Emellett, az aktuális GDPR előírásokat is betartják az ügyfelek adatainak védelme érdekében.

Pozitív felhasználói vélemények
Egy online kaszinó működése kapcsán hasznos lehet más felhasználók véleménye. Az általuk írt értékelések, vélemények, esetleírások alapján is képet lehet alkotni arról, mennyire ügyfélközpontú egy kaszinó, mennyire valósak a promóciók és problémamentesek a kifizetések. Érdemes az ilyen oldalakat is átböngészni.

Széleskörű fizetési módok
Egy ma működő online kaszinónak, amennyiben versenyképes kíván maradni, a legváltozatosabb fizetési módokat kell elérhetővé tennie. Ez azt jelenti, hogy a bankkártyás fizetés mellett lehetőséget kell biztosítaniuk az olyan módszerekre is, mint az e-pénztárcák, a mobilfizetés, vagy éppen a kriptovaluták.

(X)