Az égig érő paszuly mellett ázsiai, afrikai növények is teremnek Kresz Antal kertjében

2016. július 17. vasárnap 09:39

Az égig érő paszuly mellett ázsiai, afrikai növények is teremnek Kresz Antal kertjében

Kresz Antal neve talán sokaknak még ismeretlen, ám a fiatal babarci fiú valami egészen különleges területen találta meg önmagát. Úgy döntött, saját maga termeli meg a mindennapi élelmet.

- Bezedeki származású vagyok, de Babarcon élek, itt is tevékenykedem.
Jelenleg a gödöllői Szent István Egyetem mezőgazdasági mérnök harmadéves hallgatója vagyok. Az egyetem mellett a Bezedeki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként tevékenykedem, illetve tagja vagyok a Magyarországi Németek Országos Önkormányzat Közgyűlésének és az azon belül működő Kulturális és Média Bizottságnak is. Számomra nagyon fontos a származásom, büszkén vallom magam magyarországi németnek, köznyelven „svábnak". Az identitásom kihat az egész életemre: menyasszonyommal, Tóth Viviennel közösen hétvégente a színpadon állunk és főként magyarországi német népdalokat énekelünk, melyet harmonikán kísérek. Mindezek mellett vágtam bele a gazdálkodásba - mesélt magáról a babarci fiatalember.

- Milyen elgondolás alapján született meg a döntés, hogy önfenntartó gazdálkodásba kezd?

- Falun élek, falun nőttem fel, mindig is a falusi élet volt számomra a legmegnyerőbb. Gyerekkorom óta tartottunk otthon állatokat és volt egy kis kert is, ahol mindenféle zöldségeket termeltünk meg a konyhára. Az ember függetlenül a piaci helyzetektől megtermelheti saját magának a szükséges élelmiszert. Számomra nem is volt kérdés, hogy magam is gazdálkodni fogok. Párom mindig mondta, hogy sokat szeretek a kertben lenni, sokat vagyok az állatokkal, miért nem tanulok valami ilyesmit. Így kerültem el bő három évvel ezelőtt Gödöllőre, ahol mezőgazdasági mérnökként, mondhatni magasabb fokon kezdtem el tanulni a gazdálkodás minden apró részletét. Jelenleg még nem vagyok önellátó gazdálkodó, viszont sok mindent próbálok megtermelni, ami szükséges lehet, illetve különleges,afrikai, ázsiai zöldségeimmel próbálom színesíteni a kertem felhozatalát.

- Mennyi áldozattal jár mindez? 

- Ahhoz, hogy az ember akármilyen célt is elérjen, munkát, energiát kell befektetni. A kezdet mindig nehéz, mert tapasztalatot kell szerezni egy adott zöldség termesztésénél vagy akár egy állat tartásában. A kertben egész évben van munka, kezdve az őszi talajmegmunkálástól a következő év végéig. Folyamatos a tennivaló, tavasszal vetés, palántázás, közben persze folyamatos gyomlálás, majd ha az időjárás nem a legkedvezőbb, akkor az öntözésről is gondoskodni kell. Gyakorlatilag minden nap lehet valamit tenni a kertben, de persze megvan a pozitív oldala is, hiszen amikor megjelennek az első termések és azt elfogyasztjuk, az ember egyfajta jó érzéssel dől hátra a székben és azt érzi, igen ezt én termeltem, tudom mit eszem, és persze jobb esetben, ha nem került rá permetszer, akkor még vegyszermentes is. 

Állattartás esetében még egy kicsit cifrább a helyzet: míg a kertnél mondhatom azt, hogy ma nem gyomlálok, majd holnap, addig az állattartás, bármilyen jószágról is legyen szó, nagy felelősséggel jár. Az állatot minden nap el kell látni takarmánnyal és friss vízzel. De az eredmény itt is pozitív, elmondhatatlanul jó érzés, mikor a saját állatod a saját óladban ad életet egy kicsinek, ezzel nekünk jót téve. Összegzésül, van munka, de ha kialakul egyfajta rendszer az ember napjában, akkor tökéletesen megvalósítható bármi!

- Hogy néz ki a „farm", milyen növényekkel, állatokkal foglalkozik?

- Párom szüleitől kaptam lehetőséget a föld megművelésre és állatok tartására, amiért nagyon hálás vagyok. Jelenleg a kis farmom kialakítás alatt áll. A kertben a szokásos paradicsom, paprika, uborka, bab mellett különleges zöldségekkel foglalkozom, egyfajta tesztüzemben. Termelek okrát, ami Afrikából származó toktermésű mályvaféle, de található nálam egy számomra is idei újdonság, a kiwano, ami az uborka rokona, termése a tüskés uborkához hasonlít, ízében pedig a banán és narancs keveréke. Termelek még régi fajta banánuborkát, fekete zöldbabot, többféle cukkinit, paradicsomot, de van méteres babom, melynek különlegessége, hogy termését zöldbabként kell fogyasztani, a hüvelyek hosszúsága pedig elérheti a 60-80, de akár 100 cm-t is.

Állatállományban jelenleg nyulak és törpekecskék találhatóak, de szeretném a közeljövőben a megfelelő hely kialakítását követően bővíteni az állományt további, gazdasági célú kecskékkel, tejtermelés- és feldolgozás céljából, és nemsokára baromfiakkal is foglalkozom majd.

- Mi a cél, mit szeretne elérni?

- Szeretnék mielőbb őstermelővé válni, hogy el tudjak kezdeni profitálni is a zöldségeimből, illetve szeretnék kialakítani egy olyan gazdaságot, ahol mindent meg tudok magamnak termelni, legyen az zöldség, hús, tejtermék, és ezen felül kereskedni tudjak az általam előállított termékekkel. Szeretnék kedvet adni más korombelieknek, hogy bátran foglalkozzanak zöldségtermeléssel, állattartással. Remélem, hogy a jövőben tapasztalataim alapján segítséget tudok nyújtani a gazdálkodásban, akár egyfajta tanfolyamféle keretében. A Facebookon, Anton Gazda oldalamon például már most is próbálok naponta frissülő tartalommal jelentkezni. Szeretnék a termékeimen keresztül egy pozitív képet kialakítani a vidéki sváb hagyományokkal átszőtt gazdálkodásról.

Erdélyi Bianka