A parádés programhoz sült keszeget is kínálnak a Dunai Mosásra Mohácsra érkezőknek

2015. július 03. péntek 06:54

A parádés programhoz sült keszeget is kínálnak a Dunai Mosásra Mohácsra érkezőknek

A Mohácsi Sokacok Olvasóköre hagyományápoló rendezvénye, a Pranje na Dunavu, azaz a Dunai Mosás lassan akkora közönséget vonz, mint a Babfőző Fesztivál. A most szombati eseményre is sok érdeklődőt várnak, s bár a Sokac révet a mohácsiak cserépedényben fővő szármájának illata lengi majd be, falatozni módja lesz a vendégeknek is, nekik sült keszeget és lepényben csevapot kínálnak.

- Legalább huszonöt edényben fog rotyogni a töltött káposzta délután 3 órától a Sokac révben, ahova a népviseletbe öltözött, szőtt kelméket mosók és segítőik a Sokac körből 4 órakor vonulnak ki. A valamikor is jó hangulatban telt munkálkodást, a ruhák mosását a Sokac révben mutatják be, majd a számításaink szerint 5 órától vacsoráig kulturális műsorok szórakoztatják a közönséget - mondta Jaksics György, köri elnök.

Ami a műsort illeti: fellép a Zora Néptáncegyüttes több korosztályú csoportja, a Sokac Kör Gyermekcsoportja, az Eötvös utcai óvodások és vendégként a Deszki Néptáncegyüttes. A mohácsi zenekarok sorából ott lesz a Dunai Mosáson a Dunavkinje, a Mladi Orkestar és az Orasje.

A számítások szerint a szárma este 7 órára fő meg, a vacsorát legalább is akkora ütemezték, s az örömzenélés is akkor veszi kezdetét, amelyben a már említett zenekarok mellett közreműködnek a deszki zenészek is.

Természetesen a program szervezői gondoskodtak arról is, hogy a rendezvényre vidékről érkezőknek ne kelljen beérni csupán a látnivalóval és a töltött káposzta illatával, ezért lesz biztosított a Sokac révben a sült keszeg és lepényben a csevap fogyasztása.

Képünk archív felvétel a Dunai Mosásról.

B. M. - Fotó: Schnell Tamás