A mohácsiak segítségét kéri egy gyógyíthatatlan beteg kisfiú hányatott sorsú családja

2016. május 14. szombat 17:27

A mohácsiak segítségét kéri egy gyógyíthatatlan beteg kisfiú hányatott sorsú családja

Egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő dunaszekcsői kisfiúnak szervez adománygyűjtést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mohácsi Csoportja. Várják a segítő szándékozók támogatását.

Ricsi 3 évvel ezelőtt egészségesnek tűnő, nyugodt, mosolygós kisbaba volt, egy jól működő családban. Fiatal, húsz év körüli szülőkkel, negyven év körüli nagyszülőkkel, az apa öccsével és bátyjával viszonylag jómódban éltek szépen berendezett dunaszekcsői házukban.

Két hónap boldogság után egy rutinvizsgálaton derült ki, hogy végzetesen nagy baj van: Ricsinek „sma 1" típusú csecsemőkori izomsorvadása van, ami jelenleg gyógyíthatatlan, s az ettől szenvedő beteg állapota gyorsan romlik.

A kisfiú Pécsett kórházba került, az orvosok és a család szeretetteljes és gondos ápolása sem tudta egyre erősödő tüneteit csökkenteni. Ricsi édesanyja hamar feladta a küzdelmet és elhagyta a családot. Az apa Pécsre költözött, hogy minden lehetséges időt gyermekével tölthessen: megtanulta a legnehezebb ápolási teendőket is, melyek néha életet menthetnek a beavatkozás gyorsasága által. Gégemetszés, gyomorszonda, gépi lélegeztetés - ez lett a kis Ricsi „osztályrésze".

A nagyapa keresete kevésnek bizonyult a nagy család és a betegség miatt megnövekedett költségek fedezésére, felélték tartalékaikat. Többször felmerült, hogy rezsit fizessenek vagy Ricsinek vásárolják meg a speciális élelmet, erősítő tápszert és vitaminokat - ők mindig csak a kicsi érdekeit tartották szem előtt. Emiatt adósságaik keletkeztek.

Bár a kisfiú állapota egyre romlik - legjobb esetben stagnál, ők bíznak a csodában, bíznak abban, hogy minél előbb feltalálják a gyógyszert e betegség gyógyítására. Kilátásba került, hogy Ricsi hazamehet, az apa otthon is tudja éjjel-nappali felügyelettel ápolni.

A nagymama az eddigi és a várható stressz terhét már nem volt képes elviselni - ő is kilépett a családból, ismeretlen helyen tartózkodik. Nagyapa lett a nagy család háztartásvezetője és Ricsi ápolásában az apa segítője - ő sem tud most munkát vállalni. A 23 éves nagyfiú keresetéből élnek öten. Jelenleg Ricsi otthon van, a villanyórájuk feltöltős, az ivóvíz szűkítve csordogál. A felnőttek élelmezése a lehető legszerényebb.

Családtagjai szeretnének minden lehetőt megadni Ricsinek, amíg köztük van. Jó lenne, ha a betegség, az aggódás, az ápolás gondját nem tetéznék a megélhetés mindennapos nehézségei. Jó lenne, ha nem kellene azon izgulniuk, hogy a feltöltős villanyóra kimerül, s Ricsi gépi lélegeztetése is veszélybe kerül. Jó lenne, ha megvalósulhatna tervük: az udvarukban lévő féltető alá teraszt építhetnének, hogy függönnyel körülvéve, napi pár órára kifektethetnék a kisfiút a jó levegőre.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mohácsi Csoportja gyűjtést szervez e nagyon nehéz helyzetben élő család megsegítésére.

A segíteni szándékozók a 50400034-16108035 számlaszámra küldhetnek adományt.

Bár a beteg kisfiú nem mohácsi, az empátia nem ismer sem város-, sem országhatárt, ezért kérjük, amennyiben tudnak, támogassák Ricsit és családját.

Képünk illusztráció.

EQM