A lánycsóki alpolgármester, Kovács Róbert szerint nem mond igazat a szolgáltató a favágásról

2017. július 15. szombat 09:28

A lánycsóki alpolgármester, Kovács Róbert szerint nem mond igazat a szolgáltató a favágásról

Lapunkban többször is foglalkoztunk (írásainkat lásd a kapcsolódó anyagok között, jobbra fent) az áramszolgáltató által megrendelt lánycsóki gallyazásról, ami kiverte a biztosítékot a helyieknél. A cég lapunkban közölt válaszaira Kovács Róbert, Lánycsók alpolgármestere kívánt reagált, amit most változtatás nélkül adunk közre. 

 

„Csaknem tizenhárom év szolgálatom alatt a községünkben sok mindennel találkoztam már, de mindig sikerült a bajt feladattá átalakítani és a vádaskodást konszenzussá csillapítani.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Ez esetben igaza van mind a két félnek, így az E. ON-nak és a lakosságnak is. Mint Lánycsók község önkormányzata, mi a lakosság képviseletét látjuk el a rendelkezésünkre álló minden eszközzel. Ez esetben is eszerint jártunk el, tiszteletben tartva az áramellátásra vonatkozó szabályok figyelembe vételét is. Jelenlegi szabályzás szerint a villanyvezetéktől a fák ágainak legalább 3 méter védő távolságra kell elhelyezkedni.

2017.07.01-én üzemzavar-elhárítás keretében (azaz nem előre egyeztetetten) 09:28 és 13:15 között az E. ON valós üzemzavart hárított el, amit többszörös áramszünet előzött meg. Mint alpolgármester a munkálatok megkezdéséről értesítést kaptam, kikötve, hogy ez elkerülhetetlen. Ekkor jeleztük a szolgáltatónak, hogy lakossági bejelentésre hivatkozva tudjuk, hogy melyik fa ágai okozzák a meghibásodást és kérjük, hogy ezt hárítsák el. A válasz elutasító volt és száraz, közölve, hogy ha már itt vannak a munkások, akkor minden vezeték közelében lévő fát visszametszenek.

Én is Mátyás utcai lakos vagyok és a szívem csücskét jelenti a szeretett utcám. Mikor kora délutáni időpontban haza tértem, mint ha egy másik világba csöppentem volna. A döbbenet és a megbotránkoztatástól nem lehetett szóhoz jutni. A szép parkosított utcánk, mint egy hurrikán utáni tájképp, úgy fogadott. Ilyen mértékű, a természet elleni brutalitással, még nem találkoztam. Nem kímélték sem a gyümölcsfákat, sem a lakosok által saját kezűleg ültet nemes, vagy díszfákat. Minden ott lakó ember szíve vérzett és a jött a kérdés: most merre tovább? Megkérdeztem az E. ON munkatársait, hogy mi a véleményük erről. A válasz csupán annyi, hogy az „ELŐÍRÁS"ezt követeli meg. Nem hiszek abban, hogy a jövőbe vezető úton, számunkra ez a megfelelő nyomvonal. Akkor ezek után a rombolás az életünkben, már rendszeres lesz? Számunkra egy fa, a jövőbe táplált szépséget és a természet szeretetét sugározza.

Ez többet nem fordulhat elő és a buzgón emlegetett „ELŐÍRÁS" sem foszthat meg senkit a kulturált környezetünktől. Ezen szörnyű rombolás után az utcánkat rehabilitálni kell. Mint községi vezető, itt is a kulturált, mind két fél érdekének megfelelő megoldás a cél. Sajnos az utca javát képző ostorfák növekedése rendkívül gyors, így a télen visszametszett fák a nyár végére akaratlanul is, de elérik a vezetéket, ezt tetézve, hogy ebből rendkívül sok helyezkedik el a vezeték alatt. A megoldás sajnos az, hogy a vezetéket elérhető fák sokaságát el kell távolítani és egy parkosítási programmal, egységes gömbfákkal újra fásítani kell úgy, hogy a villanyvezetéktől a lehető legnagyobb eltartást kell alkalmazni. Erről beszéltem is az E.ON munkatársaival, akik felvetésem működőképességben meg is erősítettek.

Nem hiszem el, hogy a konszenzusos megoldás javaslatom a megcsonkított 40 fa után a maradék visszaváró tíz darabra, további romboló szándékot korbácsolt fel a favágókban, illetve vissza sem mentek további csonkításra, a már készen lévő fákhoz, ellenben az E.ON leírásával. Egyszerűen az az igazság, hogy a kirendelt vállalkozó az E.ON felé rendkívül jól kívánt megfelelni és figyelmen kívül hagyott, minden növény kulturális, esztétikai és emberi érdeket. További aggodalomra ad okot az a tény, hogy a szolgáltató ezt a típusú munkát átvette és megfelelőnek értékelte. Így fehéren- feketén kijelenthetem, hogy az EON levelével ellentétben, nem a munkálatokat mentem ellenőrizni és azt nem találtam rendben, hanem haza érkeztem. Az önkormányzat semmilyen formában nem kérte a fák nagyobb mértékű csonkolását, hanem az E.ON addigi rombolásán kívántunk enyhíteni, illetve a jövőben előforduló hasonló atrocitásokat kívánjuk, vélgesen meggátolni. Ebben a tevékenykedésemben Hadra József polgármester is mellém állt és támogat. Erről a döntésről tájékoztatta az E.ON-t hétfőn a polgármester úr és felajánlotta, hogy a levágott gallyakat elszállítja az önkormányzat.

Sajnos az E.ON-nak nem ez-az első ilyen akciója községünkben és a tapasztalatok azt mutatták, hogy a vállalkozó eddig még soha sem szállította el a zöld hulladékot.
Amikor egy közismert szolgáltató hazugsággal akarja takarni hibáit az mélységesen szomorúvá, tesz. Sajnos a községünkben előfordult atrocitás az E.ON részéről nem egyedi eset, az interneten rákeresve, rengeteg ilyen eset van leírva, sajnos szinte mind félelmetesen hasonló forgató könyv alapján kivitelezve.
Bízom a lakosság és az önkormányzat közös mentőakciójában, hogy újra szép és lakható környezetünk legyen és bízom a szolgáltatóban, hogy mindenféle kitalált hazugságok helyett észreveszi, hogy az emberekért van, és a közös kenyér csak közös úton elfogyasztva a járható út.

Kovács Róbert
Lánycsók község alpolgármestere"

M. B.