A lakosság számára ingyenes a kéményseprés, azonban vannak, akiknek fizetniük kell

2017. június 27. kedd 16:58

A lakosság számára ingyenes a kéményseprés, azonban vannak, akiknek fizetniük kell

Egy éve látják el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság illetékes szervei a kéményseprői tevékenységet a legtöbb településen. Az átállás a kezdeti nehézségek után zökkenőmentesen folytatódott, Baranyában jelenleg huszonnyolcan végeznek ilyen feladatot. Bár a lakosság ingyenesen veheti igénybe ezt a szolgáltatást, vannak, akiknek fizetniük kell.

Tavaly július elsejétől végzik a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervei a kéményseprői közszolgáltatást azokon a településeken, ahol azt megelőzően a katasztrófavédelem által kijelölt szolgáltató biztosította az ellátást, valamint azokon a helyeken, ahol az érintett önkormányzat 2016. július elsejével felmondta a közszolgáltatási szerződést.

- Baranya megyében tavaly július elsején 33 településen vette át a lakossági kémények ellenőrzését és tisztítását a katasztrófavédelmi szerv, jelenleg pedig már 265 települést érint a megyei ellátási terület - mondta megkeresésünkre Kasza Anett, a szervezet megyei szóvivője, aki hozzátette, hogy az ellátandó településekkel arányosan változott a kéményseprői állomány, így a kezdeti hatfős szakembergárda mára huszonnyolcra emelkedett.

Ami magát az ellenőrzést és tisztítást illeti, a lakosság számára a sormunka ingyenes, azonban az ezen felül megrendelt tevékenységekért már fizetni kell.

- Gazdasági társaságoknál a kéményseprői szolgáltatók látják el a kémények ellenőrzésével és tisztításával kapcsolatos feladatokat. Kivételt képeznek a társasházakban bejelentett gazdasági társaságok, náluk díjfizetés ellenében a katasztrófavédelem látja el a szolgáltatást - hangsúlyozta a szóvivő.

Tehát, ha egy vállalkozást egy társasház egyik lakásába jegyeztek be, akkor nem kell külön megrendelni az ellenőrzést, ha ellenben családi házban van bejegyezve, akkor az érintett ingatlan használójának kell kérnie a kémények ellenőrzését.

Az ellenőrzések gyakorisága a tüzelőberendezések fajtájától függ, azaz zárt égésterű, gázüzemű berendezéssel működő kémény esetében kétévente, minden más esetben évente kell ellenőriztetni a kéményeket.

Kasza Anett a díjszabást illetően közölte, azt számos tényező befolyásolja, amelyről a kéményseprői szervek honlapjain vagy a központi ügyfélszolgálatokon lehet érdeklődni, de ezen a linken is informálódhatunk.

Mindezeken túl érdeklődésünkre a szóvivő elárulta, hogy tapasztalataik szerint a folyamatos tájékoztatásnak köszönhetően a lakosság egyre könnyebben eligazodik a kéménysepréssel összefüggő szabályok világában, hiszen a sormunkát végző kéményseprők és az ügyfélszolgálatok munkatársai is „készséggel megválaszolnak minden, a témában felmerül kérdést".

Képünk illusztráció.

 

Horváth L. Balázs - Fotó: Dittrich Éva (archív)