A Bánki család most csak két hétre látogatott haza Brüsszelből, de nyártól végleg visszaköltöznek

2013. április 15. hétfő 18:31

A Bánki család most csak két hétre látogatott haza Brüsszelből, de nyártól végleg visszaköltöznek

Bánki Erik húsvét táján - családjával - néhány napot itthon töltött, Mohácson. Találkozásunkkor a városszéli lovardából jött, Ábel, Borka, és Bodza édesanyjukkal éppen ott lovagoltak amíg beszélgettünk.

- Rég láttuk Mohácson. Idén kihagyta a Busójárást is.  
- A múlt év szeptemberétől a családdal Brüsszelben élünk, iskolába, óvodába járnak a gyerekek, egy-egy napra nem jöhetünk. Most két hét szabadságunk volt, így természetes, hogy a nagymamához is hazalátogattunk. A Busójárás sajnos kimaradt. Engedéllyel voltam távol: a Bubamara busócsoport vezetőjének hozzájárulásával, de jövőre biztosan itt leszek!

- Hogy érzik magukat Brüsszelben?

Névjegy

Bánki Erik 1970-ben született Szekszárdon. Külkereskedelmi áruforgalmi- és közgazdász végzettséget szerzett, 1989-től tagja a Fidesz Magyar Polgári Pártnak, 1994-től országgyűlési képviselő. 2012. június 10-től az Európai Parlament tagja. Nős, jogi végzettségű felesége Bánki Ágnes, jelenleg főállású édesanya. Négy gyermeke van, Ábel, Borka, Dodza, Bence: 10, 8, 6 és 4 évesek.
- Feleségem nem repesett az örömtől, amikor a tavaly júniusi kinevezésemet követően megbeszéltük, hogy elég volt a családtól való távolélésem, szeptemberben együtt költözik a család. Ellenérzését megértem, hiszen négy gyerekkel nem egyszerű a beilleszkedés egy teljesen ismeretlen közegben, ráadásul az éghajlat sem kecsegtetett sok jóval. Ehhez képest a tanévnyitót húsz fokos melegben tartották, míg akkor itthon éppen esett. A beilleszkedés végül sokkal könnyebben és gördülékenyebben ment, mint azt gondoltuk. Gyermekeink az Európai Iskolába járnak, ahol minden nemzet a saját nyelvén, a hazai tanrend szerint tanulhat. Ez egy gyönyörű intézmény, ahol óvodától a középiskoláig 2300 gyerek képzésével törődnek.

- Az idegennyelv elsajátítását nem célszerű ilyen esetben szorgalmazni?
- Ha három-négy évre jöttünk volna, akkor belga iskolába és óvodába adtuk volna őket, de egy évre nem láttuk értelmét. Ábel és Borka itthon angol kéttannyelvű iskolába járt, most kiemelt óraszámban franciát tanulnak. Ábel évfolyamán például kétszáz gyerek van, tíz másik nemzet fiai, lányai, de már egy hét után azzal jött haza, hogy lengyel barátja van. Egy német fiút bevonva - vele angolul társalgott - fordíttatták oda-vissza a mondandójukat. Remekül érzi magát Bodza és Bercel is az oviban, különösen azt élvezik, hogy őket reggelente az iskolabuszhoz bringával viszem. Lakásunk utcája végén van egy lovarda, s bár nyaranta Mohácson is gyakori látogatói voltak a gyerekek a lovas farmnak, a rendszeres lovaglásra a feleségemmel együtt Brüsszelben kaptak rá.  

- A sportos életmód ezek szerint a család minden tagja számára természetes. - Ez itthon is prioritás volt. Ábel a Mészöly Focisuliban focizott hetente kétszer, Borka pedig ritmikus gimnasztikára járt hetente négyszer. Versenyzett is, sőt B kategóriában országos diákolimpiát nyert. Európai képviselői munkám egyik fontos eredményének tekintem, hogy 2014-2020 között külön uniós költségvetésben támogatási alap lesz szabadidős sportra, testnevelők képzésére. Még hazai képviselőségem idején egyéni indítványom volt a látvány-csapatsportágak részére igénybe vehető társasági adókedvezmény bevezetése, amit a 27 uniós tagállam közül elsőként Magyarországon alkalmaztunk. Óriási segítség ez az utánpótlás-nevelés támogatásához. Európai parlamenti kollégámmal, Santiago Fisas spanyol képviselővel most készülünk önálló indítvánnyal szorgalmazni a mindennapos testnevelés bevezetését az Európai Unióban. Reményeink szerint ennek a kezdeményezésnek köszönhetően a 2014-20-as költségvetési időszakban kimondottan tornatermek építéséhez is lesznek elérhető támogatások.

- Országgyűlési képviselőként mivel számol majd el a 2014-es választások előtt szűkebb pátriájában?
- Úgy érzem, a vállalások nem maradnak teljesítetlenek. Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa cím kapcsán ütemezett beruházások rendben befejeződtek. Az egyetemet a csődtől mentettük meg a 2011-ben odajuttatott 4 milliárd forintos rendkívüli támogatással. A város és több község megszabadult az adóssága zömétől. Az Ormánság helyzetét gyökeresen megváltoztatja az Ős-Dráva program, melynek keretében a látogatóközpont jövőre elkészül, a program pedig már eddig is több, mint 400 munkahelyet teremtett. Foglalkozik a kormány a komlói bányanyitás lehetősével. A Pécset elkerülő út előkészítő munkálatai idén lezárulnak, az autópályától Pellérdig az 1,8 kilométeres szakasz építése 2014-ben kezdődik és be is fejeződik.

- A megfelelő számú munkahely hiányát, vagy az M6-os autópálya építésének folytatását azért bizonyára számon kérik majd a választók.
- Számos új munkahely jött létre Magyarországon, bár tény, hogy sok meg is szűnt. Baranya kárvallottja a gazdasági recessziónak, de a közmunkaprogram keretében foglalkoztatottakon kívül kilátásban van több olyan iparfejlesztés, ami komoly létszámban alkalmaz dolgozókat. Említhetem példának Mohácsot, ahol az ipari parkba sorra települnek be a nagyobbnál-nagyobb vállalkozások. Nem is értettem a tervezett vágóhíddal kapcsolatos - igaz, valójában egy személyhez köthető - ellenállást.



- Milyen jelenleg a kapcsolata, viszonya a megyei fideszes képviselőkkel, a párt országos vezetőivel?
- Változatlanul olyan jó, mint volt a brüsszeli szolgálatom előtt. A regionális politikai igazgatói pozícióm megtartottam, Baranya, Somogy, Tolna és Fejér megyék országgyűlési képviselőinek és polgármestereinek a munkáját felügyelem. Baranyával természetesen az átlagosnál jobb a kapcsolatom. Minden vita és sértődés nélkül bonyolítottuk le például a választókerületek hétről-négyre történő csökkenését is.  

- Mit szólt ahhoz, hogy a közelmúlt időközi helyhatósági választásán Harkányban és Vajszlón nem a Fidesz jelöltje lett polgármesterként a befutó?
- Harkányban mindössze nyolc szavazaton múlt a győzelem, de Vajszlón jelentős vereséget szenvedett a jelöltünk. Elemezzük, hogy a helyi politikában mit rontottunk el. A 2010-es választásokon a 25 választókerület mindegyikében győztünk, a 10 ezer lakosnál nagyobb településeken - egy kivétellel - mindenhol fideszes polgármester nyert. Országosan a legjobb eredményt értük el. Ha azóta valamit elhibáztunk, azon változtatni kell.

- Gondolt-e arra hogyan alakítja az életét, ha úgy alakul, hogy 2014-től nem lesz vezető politikus?
- Nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Az eltelt 23 év alatt a teljes politikai ranglétrát végigjártam az önkormányzati képviselőtől az országgyűlési képviselőig, feltételezem, hogy a tapasztalatomra számítanak a jövőben is. Ha mégis váltanék, akkor legszívesebben sportdiplomáciával foglalkoznék. Az életem során megszerzett tapasztalataimat és kapcsolataimat örömmel fordítanám karitatív célok támogatására, de az sem kizárt, hogy visszatérnék az üzleti életbe.  

- Említette, hogy a nyarat már nem Brüsszelben töltik.
- Június végével fölmondjuk az albérletet és hazaköltözünk. A gyerekek ősszel már Budapesten járnak újra iskolába, óvodába. Én pedig bekapcsolódok az itthoni politikai munkába, hiszen mint tapasztaljuk, a 2014-es választásokra a kampány már javában zajlik. Korábban kezdődött, mint amire eredetileg számítottam.

- Azt lehet tudni, hogy ki váltja Brüsszelben Bánki Eriket?
- Ahogy valamennyi listát állító párt, úgy a Fidesz is a választások előtt dönt majd arról, hogy milyen listával vág neki az EP kampánynak. A kérdés tehát egyelőre nem aktuális.

- És mi lesz a kutyus sorsa? Annabelladonna, a gyerekek kedvence marad Mohácson, vagy viszik magukkal?
- Azt tervezzük, hogy idén nyárig anyukám gondozza, utána családtagnak jön hozzánk. De lehet, hogy egyezkednünk kell, ugyanis anya nagyon megszerette a kedves kis apróságot. Így elképzelhető, hogy a gyerekekkel kompromisszumot kötünk, Bella marad Mohácson, és majd az első fészekalja kiskutya közül választanak egyet maguknak a gyerekek. Egy biztos: előbb, vagy utóbb otthon is lesz kutyus!

Berta Mária