Félszáznál is több migránst kapcsoltak le a szomszédban - Helikoptert is bevetnek a határvédők

2017. augusztus 08. kedd 14:37

Félszáznál is több migránst kapcsoltak le a szomszédban - Helikoptert is bevetnek a határvédők

Keddre virradó éjjel 53 migránst csíptek el a rendőrök Hercegszántó közelében. A Bács-Kiskun megyei településnél - amely mindössze húsz kilométerre található Mohácstól - naponta kapcsolnak le határsértőket. A rendőrök éjjellátók, hőkamerák és egy korszerű helikopter is segíti. 

A rendőrség tájékoztatása szerint a Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások keddre virradó éjszaka Hercegszántó közelében két esetben összesen 29 külföldit tartóztattak fel. A csoport tagjai magukat pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották. A migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Néhány órával ezt megelőzően ugyanezen a határszakaszon Hercegszántó, Kunbaja, Tompa és Kelebia közigazgatási területén hét esetben 24 migránst akadályoztak meg abban, hogy jogellenesen Magyarország területére lépjenek.

Az érintett határszakasz - amely mindössze nagyjából húsz kilométerre található Mohácstól - a migránsokat vezető embercsempészek egyik legkedveltebb célpontja, a határvédők azonban felkészülten várják őket.

Többek között egy modern technikai felszereltségű, amerikai gyártmányú helikopterrel az ötnapos váltásokban a határon szolgálatot teljesítő két pilótával, egy fedélzeti operátorral és egy szerelővel.


Amint a Zsaru Magazin arról beszámolt, az aktuális migrációs helyzettől függően vagy naponta járőröznek a déli határszakaszon, vagy készenlétben várják a bázison, és amikor szükség van rájuk, felszállnak.

- Az utóbbi időben ez a gyakoribb - tudtuk meg Bukor János alezredestől, a Készenléti Rendőrség helikoptervezetőjétől. - Egyik éjjel például 1 óra 30 perckor kaptunk riasztást, hogy átvágták a kerítést, és körülbelül tízen bejutottak az országba.

Felvettük a kapcsolatot a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség ügyeletesével, aki értesített, merre mentek a határsértők. Felszálltunk. A gépre szerelt hőkamerán keresztül Nagy Gábor észrevette az illegális migránsokat, akik egy búzatáblában hasaltak. Jeleztük a földi kollégáknak a helyzetüket, majd, mivel a magas növényzet miatt még közelről sem igen lehetett látni őket, a reflektorunkkal megvilágítottuk rejtekhelyüket. Amíg meg nem találták őket a járőrök, ott lebegtünk felettük körülbelül százméteres magasságban.

- Egy másik alkalommal észrevettük, hogy a kerítés mellett jár­őröző határrendészektől tízméternyire egy árokban hasal pár ember - hozott példát Kise Zoltán százados. - Először azt hittük, migránsok, de aztán észrevettük, hogy arrébb egy nagyobb csoport várakozik. Valószínűleg az elől lévők embercsempészek voltak, akik csak a kerítés átvágásában segítettek volna. Jeleztük mindezt a kollégáknak, de a helikopter láttán visszavonulót fújtak.

Mivel a legtöbb esetben éjszaka kérik a légi rendészek segítségét, óriási könnyebbséget ad a keresésben az éjjellátó mellett a hőkamera és a nagy teljesítményű reflektor.

- A 16 kW-os fényszórót csak távolról használjuk, ha a terepviszonyok miatt a pontos pozíció megadása ellenére sem láthatják jól a járőrök a keresett személyeket - magyarázta Magasdi György főtörzsőrmester, operátor. - A keresést viszont hőkamerával végzem, aminek a képét egy monitoron látom. A kamera érzékenysége állítható, így a nyári melegben is kiválóan alkalmazható.

- Ha az átvágás észlelése után közvetlenül szólnak nekünk, szinte mindig megtaláljuk az átjutottakat - tette hozzá Ramocsa Roland. - Ebben nagy segítségünkre van a már említett hőkamera, illetve a sisakunkra szerelhető mobil éjjellátó, amivel tökéletesen látunk koromsötétben is. Így nem okoz gondot sem a felszállás, sem a leszállás akár idegen terepen sem.

A bácsbokodi helikopterbázist 2014. szeptember elsején adták át, miután egyértelművé vált, hogy a migrációs helyzet alakulása miatt szükséges az állandó határ menti légi jelenlét.

M. B. - Zsaru Magazin - Fotó: Sebestyén Jenő