Anyuka és annak nőnemű élettársa perelte a fővárosi iskolát

2014. szeptember 26. péntek 12:15

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése miatt 50 ezer forintra büntette a Kispesti Waldorf Iskolát, mert leszbikus anyja és annak nőnemű élettársa miatt elutasította egy diák felvételét - tájékoztatta a család jogi képviseletét ellátó Háttér Társaság pénteken az MTI-t.

A hatóság álláspontja szerint az osztályközösségbe történő befogadást nem lehet megtagadni azzal a hivatkozással, hogy a gyermek a többségi társadalomtól eltérő családban él - közölte a szervezet.

A tájékoztatás szerint az ügy 2013 nyarán indult, amikor a 13 éves fiú szülei eldöntötték: gyermeküknek új iskolát keresnek.

Az előzetes egyeztetések lezajlottak. Ugyanakkor azt követően, hogy az anyuka jelezte, miszerint a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen neveli, a tanárnő emailben közölte: "családi állapotuk" miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni.

Az anyuka az iskola vezetését ellátó Igazgatási Konferenciához fordult panasszal, ám azt a választ kapta, hogy a döntésben semmilyen kivetnivalót nem találnak; ezt követően indította meg az eljárást az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál az intézmény ellen.

Az eljárás során az iskola azzal érvelt, hogy a gyermek érdekében volt szükség az elutasításra, mivel az osztályban számos atrocitás érte volna.

A hatóság viszont nem fogadta el az érvelést. Úgy foglalt állást, hogy az oktatási intézmények egyik feladata, hogy a felügyeletére bízott gyermekeket egymás iránti toleranciára neveli.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata ellen a közigazgatási eljárás keretében fellebbezni nem lehet, csak bíróságon kezdeményezhető a határozat felülvizsgálata - közölte a Háttér Társaság.

(mti)